Brug af sociale medier når du har læse/skrivevanskeligheder.

For tiden er vi i gang med et forløb omkring brugen af sociale medier (facebook) med unge der har læse/skrivevanskeligheder.

Jeg vil med dette indlæg gerne fortælle om det tekniske setup vi bruger, da det måske kan bruges i andre sammenhænge. Når vi har nogle resultater af forløbet vil jeg videreformide, hvordan det rent faktisk er gået.

Vi benytter en iPad 4. generation med et godt kamera. Det gode kamera er vigtigt, hvis man skal omsætte et billede til tekst (det der også kaldes OCR behandling).

Derudover bruger vi den indbyggede læs op funktion, der findes under indstillinger - tilgængelighed - læs op. (se evt. mit tidligere indlæg om dette). For at benytte denne læs op funktion sammen med Facebook, kræves det at man benytter safari til facebook og ikke via app'en man kan downloade. Når man benytter safari kan man markere den tekst, man vil have læst op og herefter trykke på "læs op".

Facebook app'en er derimod genial til at sende indtalte beskeder. Man går ind i app'en vælger beskeder. Herefter trykker du på opret ny besked øverst til højre. Så indtaster du navnet på den du vil sende beskeden til eller vælger en eksisterende samtale. Til sidst trykker du på + knappen ved siden af teksten. Nu vil dit tastatur ændre udseende og du kan vælge "optag stemme" Herefter har du mulighed for at optage 30 sekunders tale og sende det til modtageren.

Det er jo oplagt, når man gerne vil sende tale beskeder til hinanden og ikke er så god til tekst. Hvad så når man ønsker at lave et opslag med lyd? Det er ikke muligt fra facebook app'en. Heldigvis er der andre omveje. En af dem hedder Croak it! der er en iphone app, men som også fungerer på ipad. Denne app tillader dig at indtale op til 30 sekunder. Det indtalte gemmes på en server og du har herefter mulighed for at sende et link med det indtalte som mail eller i en facebook opdatering mm. Her er et hurtigt eksempel

Facebook fungerer bedst på skrift ingen tvivl om det. Når man ikke er særlig god til at skrive eller høre forlyde af et ord, hvilket almindelige skrivestøttesystemer kræver, ja så er det godt at der findes andre udmærkede alternativer. Et af dem er app'en Voice assistant der giver mulighed for at det indtalte omdannes til tekst. Det er en rigtig god app, hvor man kan gøre utrolig mange ting med det man får indtalt. Det kan fx sendes som en imessage, email, twitter opdatering, facebook opdatering, bruges til en google søgning eller youtube søgning. Sidst men ikke mindst kan det åbnes i andre programmer, så det fx kan hentes ind i appwriter eller andre tekstbehandlingssystemer. Ganske enkelt genialt.

Der findes altså flere gode værktøjer til at bruge de sociale medier selvom man har læse/skrivevanskeligheder. Ja, der kræves lidt fingersnilde og det hele fås ikke i en app, men ved at bruge nogen eller alle af de ovenstående muligheder vil jeg mene at du er godt på vej!

Har du nogen tilføjelser eller andre gode ideer til, hvordan man kan bruge de sociale medier hvis man har læse/skrive vanskeligheder må du meget gerne skrive en kommentar. Tak.

Etiketter: , , , , , , ,